Pts - Cts 09:00 - 18:30         Ataşehir
TR   /   EN

DİŞ NEDEN KIRILIR?

DİŞ NEDEN KIRILIR?

DİŞ NEDEN KIRILIR?

Diş kırılması birkaç nedenden kaynaklanabilir.

Çürük kaynaklı diş kırılması

Diş sıkma veya gıcırdatma nedeniyle diş kırıkları

Kanal tedavisi sonrasında diş kırığı

Darbe sonucu diş kırılması başlıca kırık nedenleridir.

 

 

Çürük kaynaklı diş kırıklar:

Çoğu diş kırığının altında yatan sebeptir. Diş Çürümesi dediğimiz durum, dişin sert olan inorganik yapısının azalması ve bunun sonucu olarak dişte sert doku madde kaybıdır. Yumuşamış ya da incelmiş olan diş duvarları ise yemek yeme sırasında gelen kuvvete dayanamaz ve dişte kırık oluşur. Çürümüş bir meyvenin sağlam bir meyveye göre ne kadar yumuşak ve dayanıksız olduğunu aklınıza getirecek olursanız,  bu durumu dişte de anlamak kolay olacaktır.

 

Diş sıkma veya gıcırdatma sonucu diş kırıkları:

Günümüzde artan diş sıkma oranlarını düşünecek olursak, bu tarz kırıklarla artık fazlasıyla karşılaşabiliyoruz. Dişler alması gerekenden fazla kuvvet aldıkça, dişler üzerinde aşırı miktarda stres birikimi oluşur. Bu stres birikimleri öncelikle ufak ufak çatlak hatları olarak belirir. Çatlakların artması ile yüzeysel ya da derin diş kırıkları oluşabilir.

 

Kanal tedavisi sonrası oluşan kırık:

Kanal tedavisi yapılmış dişlerde normal bir dişe göre oldukça yüksek miktarda madde kaybı oluşur. Bu madde kaybı sonrası dişlerin kırılganlığı doğal olarak artacaktır. Kırılganlığı artan diş duvarlarında, sert bir gıda ile temas sonrası diş kırığı oluşabilir. Bu sebeplerden ötürü kırık riski yüksek olan kanal tedavisi yapılmış bazı dişlere aynı zamanda kaplama uygulanarak koruma desteği de vermek gerekebilir. Bu noktada diş hekiminizin risk değerlendirmesi ve yönlendirmesi sonucu hareket etmek daha doğru olacaktır.

 

Travma sonucu kırık:

Trafik kazası, kavga, havuzda çarpma, spor kazası vb. gibi dişe darbe alınan tatsız olaylar sonucu dişlere gelen aşırı kuvvet nedeniyle dişler kırılabilir. Genellikle beraberinde diş eti yaralanması ya da çene kemiği yaralanması da oluşur. Tedavilerin çok gecikmeden yapılması büyük önem arz eder.

 

Estetik Gülüş Tasarımı Doktoru

Yazan: Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu