PEDODONTİ
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (PEDODONTİ)
Pedodonti Nedir?
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği; 0-12 yaş gurubu çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen ve koruyucu uygulamalarını yapan, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır.
Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi
(İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Olmalıdır?)
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Genellikle 6 aylıktan itibaren 3 yaşına kadar olan dönem süt dişlenme dönemi olarak geçer. İlk diş ağız içinde sürdükten sonra çocuğun ilk diş muayenesi gerçekleştirilmelidir. Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) gibi otoriteler bebeğin ilk diş hekimi ziyaretinin 1 yaşından önce gerçekleştirilmesini önermektedir. Diş sürmesi döneminde çocuklarda huzursuzluk, huysuzluk, ateş artışı, tükürük artışı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çocuk diş hekiminiz bu dönemde yapılması gerekenler konusunda size daha detaylı bilgi verecektir.
Çocuğunuzun düzenli diş kontrollerini Ataşehir Diş Kliniği Inovadent 'in uzman kadrosundaki çocuk diş hekimine başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle meydana gelebilecek sorunların erken teşhisi ve müdahalesi mümkün olacaktır. Ataşehir Polikliniğimizde 05324142787 numaralı telefondan randevu alıp, ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Çocuklarda Süt Dişlerine Neden Tedavi Yapılmalıdır?
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Çene gelişiminin devamlılığı için de önemlidir.
Süt dişi çürük, travma (kaza, düşme, bisiklet kazası), iltihap gibi nedenlerle erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Çenede olması beklenen doğal boşluklar bu sebeplerle kapanacak olursa, çocukta büyüme döneminde çene darlığı ya da iskeletsel çene problemleri oluşabilir.
Çocukların Süt Dişlerine Hangi Tedaviler Yapılır?
Çocuk dişhekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Süt dişine yapılan tedaviler arasında; dolgu, kanal tedavisi, yer tutucu uygulaması, flor uygulaması, fissür örtücü (koruyucu dolgu), amputasyon yer almaktadır.
Tedavilerdeki temel amaç, dişlerin vaktinden önce kaybedilmemesi, çocuğun günlük yeme içme konforunun bozulmaması, iltihap ya da ağrı gibi sorunların yaşanmamasıdır. Ayrıca çocuklarda çene gelişimini etkileyen tırnak yeme, parmak emme, ağızdan soluk alıp verme gibi kötü alışkanlıkların yok edilmesi de hedeflenir.
Yer tutucu, flor ve fissür örtücü gibi işlemlerin tamamına Koruyucu Diş hekimliği Uygulamaları denir.
Çocuklarda Fissür Örtücü
(Çocuklarda Koruyucu Diş Dolgusu)
Dişler ağızda ilk çıktığında mine olgunlaşması henüz tamamlanmadığından, çürük oluşumuna daha müsait haldedir. Ufacık bir alandan başlayan bir siyah lekelenme dişin içine ilerleyerek bir anda derinleşebilir. Fissür örtücü; daimi ve süt dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki bu derin ve çürümeye meyilli olukları (fissürleri) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü erken dönemde önleyen dolgu maddesi uygulama işlemidir. Bu işlem sırasında dişlerden herhangi bir kesim ya da tıraşlama yapılmaz. Herhangi bir ağrı oluşmayacağı için uyuşturmaya dahi gerek duyulmaz. İşlem süresi çok kısadır, ortalama 10-15 dakika içerinde işlem biter. Uygulama sonrasında özel bir bakım gerekmez. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Çocuğunuzun dişlerine fissür örtücü uygulanıp uygulanamayacağını Ataşehir Diş Kliniği Inovadent i arayarak, uzman hekimimizden randevu alıp, muayene sonucunda öğrenebilirsiniz.
Çocuklarda Flor Uygulaması
Flor, dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeysel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüksek çürük riski olan çocuklarda flor uygulanması çocuğun ileride yaşayacağı sorunların önüne geçecektir. Klinik ortamında ağız içerisinde flor uygulaması sırasında çocuk flor jelini yutmadığı için vücut genelinde bir zarar oluşması mümkün değildir. Kana karışması ya da yumuşak dokudan emilimi zannedildiği gibi gerçekleşmez. Eğer çocuğun çürük riski hekim tarafından düşük olarak değerlendirilirse uygulamaya gerek görülmez. Dişlere flor uygulaması, uzman hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde 6 ayda bir uygulanabilir.
Yer Tutucular
Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimî dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimî dişin gömük kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını engellemeye yardımcı olur. Yer tutucu gibi basit bir aparey sayesinde çocukta ileride oluşabilecek diş çapraşıklıkları ve ortodontik bozukluklar kolayca önlenebilir. Sabit ve hareketli olacak şekilde 2 çeşit yer tutucu vardır. Yer tutucunun gerekliliği uzman hekim tarafından yapılacak muayene ile kararlaştırılır.
Biberon Çürüğü
Diş çürüğü, diş üzerindeki bakterilerin besinleri fermente etmesi sonucu üretilen asitlerle, diş sert dokularının yıkımı ile başlayan bir hastalıktır. Özellikle erken çocukluk döneminde (0-6 yaş), uyku sırasında biberon içine ballı, şekerli ya da bisküvili süt gibi gıdaların konulup çocuğa verilmesi, emziğin şekerli gıdalara batırılması biberon çürüğüne yol açar. Ya da emzirme ve beslenme sonrasında çocuğun dişlerinin temizlenmeyerek uzun süre asit atağına maruz kalması bu duruma yol açar. Beslenme sıklığı ve temizlik önerileri için çocuk diş hekiminize danışınız.
Çocuklarda Diş Travmaları
Çocukluk çağında çok sık karşılaşılan önemli sorunlardan biri de travmatik yaralanmalardır. Düşme, trafik kazası, okulda çarpışma, şiddet gibi durumlarda diş travması oluşur. Dişin içindeki canlı doku, kök kısmı, çevresindeki kemik doku çarpışmadan etkilenebilir. Bazen diş dahi tamamen yerinden fırlayabilir. Çocuğun yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve çocuğun genel durumu dikkate alınarak tedavi yapılır. Splintleme denilen, yaralı bölgedeki dişi ya da dokuları yandaki sağlam dokulara sabitlemek ilk yapılacak müdahalelerden biridir. Dişin sinirinin zarar görmesi gibi durumlarda, kanal tedavisi ya da diğer özellikli sinir tedavileri düşünülebilir. Diş travmalarında müdahale edilen süre çok önemlidir. İlk 24 saat içerisinde gerekli müdahale yapılmadığında tedavinin başarısı zorlaşabilir. Diş tamamen yerinden çıktığında ilk 1 saat içerisinde müdahale etmek çok önemlidir. Aksi takdirde dişin tekrar yerleştirilmesi mümkün olmayabilir. Diş travması gibi acil durumlarda 05324142787 numaralı telefondan yapılacaklar ile ilgili kliniğimize ulaşabilirsiniz. Inovadent Ataşehir Çocuk Diş Hekimliği Bölümünden randevu alarak erken tanı ile çocuklarınızın daha sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlayabilirsiniz.